Jefferson Airplane – Volunteers

 1.480,00

Jefferson Airplane – Volunteers

Label:Sundazed Music – LP 5280

Format: Vinyl, LP, Album, Reissue, Stereo

Country:US

Released:Apr 2, 2012

Genre:Rock

Style:Psychedelic Rock, Classic Rock

 

KAPAK:NM

PLAK:NM

Kapak ve Plak yeni gibi

Stok kodu: 195 Kategoriler: Etiketler: , ,

Açıklama

Jefferson Airplane – Volunteers

Volunteers, Amerikalı psychedelic rock grubu Jefferson Airplane’in 1969 yılında RCA Records etiketiyle yayımlanan beşinci stüdyo albümü. Albüm, devrimci ve savaş karşıtı sözlerinin yanı sıra küfür kullanımı nedeniyle tartışmalara yol açmıştır. Albümün orijinal adı Volunteers of Amerika idi, ancak dini bir yardım kuruluşu olan Volunteers of America’nın itirazları üzerine kısaltıldı.

Bu albüm Jefferson Airplane’in kurucusu Marty Balin ve davulcu Spencer Dryden’ın grupla birlikte çıkardıkları son albüm oldu (her ikisi de 1970’te yayımlanan “Mexico” single’ında ve onun B yüzü olan “Have You Seen the Saucers? “da yer aldılar). Albüm, en iyi hatırlanan “klasik” müzisyen kadrosunun sonunu işaret ediyor. Albüm, grubun iki yıl boyunca tamamen yeni olan son uzunçaları oldu. Jack Casady ve Jorma Kaukonen enerjilerini daha çok embriyonik blues grupları Hot Tuna’ya ayırırken, Paul Kantner ve Grace Slick çeşitli konuk müzisyenlerle Blows Against the Empire ve Sunfighter albümlerini yayınladı ve 1971’de kızları China’nın doğumunu kutladı.

Volunteers, grubun tamamen San Francisco’da, Wally Heider’ın son teknoloji ürünü 16 kanallı stüdyosunda kaydedilen ilk albümüydü. Konuk müzisyenler arasında pedallı çelik gitarda Jerry Garcia, deneyimli piyanist Nicky Hopkins, perküsyonda geleceğin Airplane davulcusu Joey Covington, David Crosby ve Stephen Stills vardı. Albüm ilk 16 kanallı kayıtlar arasındaydı ve arka kapağında albümün kaydında kullanılan Ampex MM-1000 profesyonel 16 kanallı kayıt cihazının bir resmi yer alıyordu.

Albüme güçlü savaş karşıtı ve anarşizm yanlısı şarkılar damgasını vurdu. Doğa, topluluklar ve ekoloji teması da “The Farm” ve “Eskimo Blue Day” şarkılarıyla işlendi. Şarkının adı, bir sabah şarkıcı Marty Balin’i uyandıran Volunteers of America (Salvation Army benzeri dini bir yardım kuruluşu) kamyonundan esinlenilmişti. Şarkının orijinal adı Volunteers of Amerika’ydı; “America” kelimesinin “Amerika” olarak yazılması o dönemde solcuların Amerikan hükümetinden duydukları memnuniyetsizliği vurgulamak için kullandıkları yaygın bir uygulamaydı ve genellikle hem Alman faşizmine hem de Kafka’nın Amerika romanına gönderme yapıyordu. Volunteers of America’nın itirazı üzerine başlık Volunteers olarak kısaltıldı.

Albüm, açılış şarkısı “We Can Be Together “da yer alan “Up against the wall, motherfucker” gibi sözlerle daha da fazla tartışma yarattı. Söz konusu parçanın 45 RPM’lik versiyonunda rahatsız edici kelime kısmen gizlenmek için daha düşük mikslendi, ancak yine de duyulabiliyordu. Bununla birlikte, “motherfucker” kelimesi albümün şarkı sözü sayfasında “fred” olarak sansürlendi. RCA Records albümde “fuck” kelimesine izin vermeyi reddetmişti, ta ki plak şirketinin Hair cast kayıt albümünde zaten bir emsal oluşturduğu gerçeğiyle yüzleşene kadar. “Eskimo Blue Day” de “doesn’t mean shit to a tree” nakaratının albüm boyunca tekrarlanması nedeniyle tartışma konusu oldu.

Albüm, Jorma Kaukonen’in gitar partisyonları (“Hey Fredrick”, geleneksel gospel-blues şarkısı “Good Shepherd” ve “Wooden Ships “teki düello soloları) ve Hopkins’in kendine özgü piyano çalışıyla karakterize edildi. Albümde ayrıca grup, özellikle “The Farm” ve “Song for All Seasons “ta country rock sound’unu denedi.

Tartışmalara rağmen albüm ticari bir başarı elde etti. Billboard albüm listesinde 13 numaraya kadar yükseldi (grubun dördüncü Top 20 albümü oldu) ve yayınlanmasından sonraki iki ay içinde RIAA altın sertifikası aldı.

Albüm 1969’un sonlarında piyasaya sürülmüş olsa da kapak fotoğrafı 1967’ye dayanıyor; fotoğrafta grup kılık değiştirmiş ve fotoğraf “Martha” single’ı için yapılan tanıtım filminin çekimleri sırasında çekilmiş.

Albüm 2003 yılında Rolling Stone dergisinin tüm zamanların en iyi 500 albümü listesinde 370. sırada, 2012’de revize edilen listede ise 373. sırada yer aldı.

2003 yılında David Keenan, İskoç Sunday Herald’da yayımlanan The Best Albums Ever…Honest adlı kitabında Volunteers’a yer verdi.

Albüm, grubun 1969’da Woodstock Festivali’ndeki canlı performansının tamamıyla birlikte Jefferson Airplane Woodstock Experience adıyla 2009’da yeniden yayımlandı.

A1                          We Can Be Together

A2                          Good Shepherd

A3                          The Farm

A4                          Hey Fredrick

B1                          Turn My Life Down

B2                          Wooden Ships

B3                          Eskimo Blue Day

B4                          A Song For All Seasons

B5                          Meadowlands

B6                          Volunteers

Değerlendirmeler

Henüz değerlendirme yapılmadı.

“Jefferson Airplane – Volunteers” için yorum yapan ilk kişi siz olun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hoşunuza gidebilir…